top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverTheAdaptiveInvestor

De volgende grote koopkans in de goudsector.

Gelieve de Disclaimer te lezen voordat u dit artikel leest.


Voordat u dit artikel leest, raad ik u aan mijn vorige twee artikels te lezen:

Inleiding

In mijn vorige artikel heb ik uitgelegd hoe ik eind juli/begin augustus de top in de goudmarkt heb kunnen aanduiden.

In dit artikel zal ik uitleggen waarom er zich in de zeer nabije toekomst opnieuw een enorme koopkans zal voordoen.

In april konden de goudmijnen (GDX) eindelijk boven hun 7 jaar lange resistance uitbreken. Eind april had ik al een target van 41 voor waar de beweging in GDX waarschijnlijk zou eindigen. Op de weekly grafiek (zie hieronder) was dit immers de eerste grote volgende resistance.

We zien dat GDX iets verder steeg dan ik dacht. Echter, als je de candles in detail bekijkt, zie je dat de prijs tijdens de week nog kon stijgen, maar steeds vrij zwak de week afsloot. Dit is de zwakke prijsactie van de goudmijnen die ik in mijn vorige artikel aanhaalde. Goud kende een exponentiële stijging maar relatief gezien, deden de mijnen het niet zo goed.


Wanneer we naar de monthly grafiek van GDX kijken, zien we dat de monthly close exact onder de resistance was...


De top in de goudsector aanduiden begin augustus was dus in feite niet zo moeilijk. Significante price targets, die reeds maanden op voorhand zichtbaar waren, werden bereikt. Dit ging gepaard met exteme overbought indicatoren en een extreem positief sentiment.

Laat ik deze alinea opnieuw schrijven.

De top in de goudsector was enkel ‘makkelijk’ aan te duiden indien je op voorhand wist waar je zou verkopen. De meeste goudanalisten die ik volg waren begin augustus in volle extase. Doordat ik reeds in april mijn targets had gezet, kon ik mijn emoties onder controle houden en verkopen zodra alle waarschuwingssignalen begonnen af te gaan.

Zoals ik in mijn vorige artikel schreef, begon ik begin augustus ook al na te denken wanneer ik opnieuw zou instappen. Doordat ik deze oefening toen al aan het maken was, zou ik vele weken/maanden later klaar zijn om in te stappen op het moment dat het sentiment zeer negatief zou zijn.

Voor zij die willen weten wat mijn volgende target is voor GDX van zodra we de bodem gezien hebben, zie onderstaande grafiek:


De volgende grote koopkans in goud en de goudmijnen

Om uit te leggen waar ik denk dat de volgende grote koopkans in goud zich zal voordoen, zou ik volgende drie punten op onderstaande grafiek willen bespreken.


Na de blow-off top daalde de goudprijs met 10% op 4 dagen tijd (nr. 1 op grafiek). Zoals ik in mijn vorige artikel in detail heb uitgelegd, was dit volledig te verwachten.

De RSI van goud op de 4h grafiek was nu even oversold als tijdens de crash in maart. Een sterke stijging was dus te verwachten en deze zagen we ook (nr. 2 op grafiek).


De consolidatie periode die na deze sterke bounce volgde, (nr. 3 op grafiek) is cruciaal om te begrijpen.

Een zeer duidelijke support vormde zich rond het 1923 niveau. Dit was niet verwonderlijk. 1923 waren immers de voormalige intraday all-time highs van 2011. Voormalige resistance wordt nu support, toch? Correct.

Het enige probleem is echter dat 1923 niet de ultieme resistance was.

90% van alle goudanalisten die ik volg (en het zijn er veel) hebben tijdens deze consolidatie boven het 1923 niveau een call gemaakt dat we de bodem gezien hadden. Dit gebeurde vaak wanneer de zwarte of blauwe diagonale trendlijn doorbroken werd.


Er was echter geen enkele indicatie om te geloven dat we de bodem hadden gezien.

Ten eerste heeft een correctie tijd nodig om zijn werk te doen. Sinds de bodem in augustus 2018 hebben consolidaties/correcties in deze bull markt ongeveer tussen de 49 en 98 dagen geduurd.

We hadden zonet de sterkste beweging in goud en zilver gezien sinds de bodem in 2018 en sommige mensen dachten dat na de eerste daling van 4 dagen, of na 21 dagen (toen vond de eerste breakout boven de zwarte diagonaal plaats) de bodem bereikt zou zijn. De kans dat dit inderdaad het geval zou zijn, was zo goed als onbestaande.


Ten tweede was letterlijk iedereen naar hetzelfde support niveau van 1923 aan het kijken. Zoals reeds aangehaald begrijp ik waarom men naar deze support keek, het was echter de foute support om in het oog te houden.

De grafiek hieronder geeft de topformatie in goud weer tijdens 2011-2012. Met een stippellijn heb ik deze intraday all-time high aangeduid. De middelste lijn eronder duidt de high aan op basis van de hoogste daily close. De onderste volle lijn duidt de werkelijke resistance aan die ik reeds in mijn vorige artikel aanhaalde.

(grafiek uit analyse 27 september)


Op de volgende grafiek zien we dezelfde lijnen doorgetrokken tot de huidige consolidatie. We zien dat goud verschillende keren een bodem vond op deze stippellijn.

Ik achtte de kans echter klein dat dit de bodem zou zijn. Letterlijk iedereen was naar deze support aan het kijken. When it’s obvious to everyone, it is obviously wrong.

Daarenboven was de echte support het 1800 niveau. In 2011 en 2012 vond goud hier drie keer resistance. In 2020 consolideerde de goudprijs hier wekenlang onder en van zodra de prijs hierboven kon uitbreken, begon de exponentiële stijging.

(grafiek uit analyse 27 september)


Het inzicht dat niet 1923 maar +-1800 het echte voormalige resistance, en nu support niveau was, werd bevestigd door een analyse van de goudprijs in de Britse Pond.

Hieronder heb ik dezelfde lijnen getrokken op de goudprijs in Britse Pond tijdens de 2011 top, als ik eerder op de grafiek bij de dollar heb gedaan.

(grafiek uit analyse 27 september)


Wanneer we kijken hoe de retest van de breakout voor goud in de Britse Pond plaatsvond, zien we de gelijkenissen met de dollar.

We zien initieel dat de intraday all-time high (de stippellijn) verschillende keren support bood. Deze support was echter niet de werkelijke support en uiteindelijk daalde de goudprijs verder naar de onderste zwarte lijn die meermaals weerstand bood in 2012.

(grafiek uit analyse 27 september)


Ten derde zien we op volgende grafiek dat belangrijk bodems in de goudprijs zich doorgaans vormen met een weekly RSI tussen het 50 en 55 niveau. De weekly RSI stond nog veel te hoog om opnieuw een significante opwaartse beweging te verwachten.

(grafiek uit analyse 6 september)


Ook de goudmijnen hadden nog helemaal niet hun support bereikt. Mijn target voor de bodem in GDX was 37.

De meesten probeerden echter al een bodem aan te duiden in de rode cirkel op onderstaande grafiek.


Ook bij GDXJ waren de meeste mensen veel te vroeg. Het was wachten op een retest van de breakout. GDX had in juni exact hetzelfde patroon vertoond (zie grafiek hierboven).


Dit 37 niveau als target voor een bodem in GDX (en 51 voor GDXJ), had ik reeds eind augustus geïdentificeerd. Zie onderstaande grafiek van mijn toenmalige analyse.


(grafiek van analyse 30 augustus)


De horizontale lijnen op bovenstaande zijn van groot belang voor de korte termijn timing van de bodem. Ik zal deze niet verder uitleggen in dit artikel omdat ik vooral het big picture idee wil overbrengen. Ik vat de big picture koopkans samen in volgende drie grafieken.


Wanneer deze prijsniveaus bereikt zijn, zal het euforische sentiment van begin augustus volledig verdwenen zijn. Wanneer iedereen bang heeft, zal ik kopen.

Op 24 september bereikten zowel GDX als GDXJ mijn target. Ik heb echter nog niet ingekocht. Hier zijn twee redenen voor. De eerste is dat mijn korte termijn signalen op basis van de 4 uur RSI nog geen bodemsignaal gaven. De tweede reden is dat goud naar mijn mening nog verder kan dalen.

Voor de lange termijn belegger denk ik dat inkopen van zodra de targets in GDX en GDXJ bereikt zijn, een zeer goed idee is.

Voor mijzelf persoonlijk zal ik de komende dagen en weken de goudmarkt verder analyseren met het doel zo dicht mogelijk bij de bodem in te stappen. Er is een scenario waarbij we lichtjes onder het 37 niveau kunnen dalen, dit zal ik de komende dagen en weken opvolgen.


Conclusie

Graag sluit ik af met enkele algemene inzichten over de manier waarop ik beleg.

Merk op dat ik geen uitermate ingewikkelde analyse gebruik. Ik gebruik eenvoudige horizontale support en resistance lijnen waarmee ik zo goed als alle price action kan verklaren.

Ik gebruik geen 10 verschillende indicatoren maar simpelweg de RSI.

Iedereen heeft toegang tot dezelfde data. De kunst bestaat er in deze data correct te interpreteren. Ik denk dat dit één van de grootste fouten is die beleggers maken. Ze denken dat een overbought RSI bearish is en een overbought RSI bullish.

In mijn vorige artikel gebruikte ik de extreme RSI inderdaad als een verkoopsignaal. Echter, meestal gebruik ik een overbought RSI als een teken dat we de top nog niet hebben gezien. De kunst zit erin te begrijpen dat de interpretatie van een indicator afhankelijk is van het regime waarin je je bevindt. In toekomstige artikels zal dit verder duidelijk worden.

Een andere vaak voorkomende fout is dat analisten elke beweging proberen te verklaren. Een sterke intraday stijging (of daling) zorgt er vaak voor dat waar ze de dag voordien nog simpele trendlijnen en een RSI indicator gebruikten, ze nu opeens stochastics, Fibonacci retracements en Elliot wave combineren om de nieuwe prijsactie te kunnen verklaren. De prijsactie die op basis van hun analyse de dag ervoor niet te verklaren viel, is nu opeens heel logisch dankzij de aangepaste analyse.

Ik gebruik een simpel systeem en wijk hier zelden van af. Slechts wanneer bepaalde niveaus doorbroken worden, zal ik mijn strategie aanpassen. Steeds je analyse/methode veranderen omdat je elke kleine move wilt verklaren, leidt enkel tot confirmation bias.

De prijsniveaus die we nu lijken te gaan bereiken (of reeds bereikt hebben) voor goud en de goudmijnen, had ik reeds weken geleden als target gesteld.

Op dit moment ben ik reeds aan het nadenken waar ik binnen enkele maanden mijn aanstaande positie opnieuw zal verkopen.

Door altijd een stap voor te blijven op de markt, vermijd ik dat ik mij op cruciale turning points, wanneer de emoties vaak het hoogst oplaaien, laat leiden door irrationeel gedrag.

Na jarenlang de goudmarkt en vele andere analisten te volgen, ben ik ervan overtuigd dat de simpelste modellen het beste werken.

Ik heb geen ‘rocket science’ gebruikt om de top begin augustus aan te duiden of om doorheen de daling in cash te blijven zitten terwijl de meesten een bodem voorspelden.

Ik gebruik een simpel systeem, denk na voor mezelf, laat me niet leiden door mijn emoties en heb genoeg ervaring om te weten dat de meeste andere analisten niet meer weten dan mijzelf.


UPDATE


Het doel van dit artikel en het vorige, was om een big picture idee te geven hoe je je risico positie kan verlagen wanneer een top nabij is (begin augustus) en opnieuw kan verhogen na de correctie.

Hoewel mijn price targets in GDX en GDXJ bereikt werden op 24 september, kocht ik nog niet in.

Zoals uitgelegd bleef ik voorzichtig omdat ik nog geen bodemvorming zag in de mijnen en omdat ik dacht dat de consolidatie/correctie in goud zich kon verderzetten.

Het doel van dit artikel was niet om mijn korte termijn timing toe te lichten. Echter, vanwege de prijsactie van vrijdag, heb ik besloten hier toch een update over te geven.

Sinds de top begin augustus had ik een lange termijn idee waar de bodem in goud en de mijnen zich zou vormen.

Echter, ik bezit geen glazen bol en ben geen helderziende. Op ieder moment tijdens de correctie in goud had ik een plan om in te kopen wanneer zou blijken dat mijn analyse niet zou kloppen. (Daarom schreef ik: “Slechts wanneer bepaalde niveaus doorbroken worden, zal ik mijn strategie aanpassen.”)

Zoals Jesse Livermore stelde: “Often, the market will go contrary to what a speculator has predicted. At these times the successful speculator must abandon his predictions, and follow the action of the market. A prudent speculator never argues with the tape, remember: markets are never wrong - opinions often are.”

In mijn analyse van vorige week zondag 4 oktober gebruikte ik volgende twee grafieken om aan te geven wanneer ik vroeger zou moeten instappen dan verwacht.

Hieronder zien we dat de voormalige support in goud rond het 1923 niveau nu als resistance zou werken. Van zodra we hier een close boven zouden zien, zou dit betekenen dat de correctie waarschijnlijk vroeger gedaan was dan verwacht.


Hieronder zien we de grafiek van GDX op een 4 hour time scale. De bovenste rode lijn (het 37,11 niveau) was sinds begin augustus mijn target voor een bodem in de goudmijnen. De meeste andere goudanalisten hebben bodems proberen aanduiden tussen het 39 en 44 niveau.

Mijn target werd bereikt op 24 september. Het enige wat we nu nog moesten zien was een duidelijke bodemvorming rond deze rode lijn.

De zwarte lijn was het niveau dat ik gebruikte als trigger wanneer ik opnieuw zou instappen mocht mijn voorspelling niet uitkomen.


Dinsdag zagen we een sterke daling in de goudmijnen, vlak onder deze zwarte lijn. Hierdoor werd het belang van het 40 niveau in GDX nog maar eens bevestigd (de bodems in augustus en september bevonden zich allemaal rond dit 40 niveau).

Op vrijdag slaagde GDX er echter in om dit 40 niveau met kracht te doorbreken. Dit was een eerste duidelijk signaal dat de trend mogelijk vroeger dan verwacht aan het keren was.


Ook de goudprijs slaagde er in om de dag af te sluiten boven het 1923 niveau.


De grote vraag is of we de bodem gezien hebben.

Laten we stellen dat ik ongeveer 30 goud analisten/traders volg die proberen de goudprijs te timen. 25 van hen hebben incorrect de bodem gecalled toen goud boven het 1923 niveau aan het consolideren was en toen GDX zich tussen de 39 en 44 bevond.

Ongeveer 5 van hen waren net zoals mij aan het wachten op lagere prijzen.

Sinds de prijsactie van vrijdag zijn er ongeveer 3 van deze 5 van mening verandert en hebben we nu ook volgens hen de bodem gezien.

Iedereen heeft de breakout boven de diagonale trendlijn op onderstaande grafiek in het oog.


Eerste opmerking die ik wil maken is dat dit de derde keer is dat een bodem gecalled wordt omdat er een breakout boven een diagonale trendlijn heeft plaatgevonden. De vorige 2 keren waren duidelijk niet zo succesvol.

Het verschil is nu echter wel dat in de tussentijd GDX en GDXJ hun support levels hebben getest. Ook de weekly RSI van goud is gezakt tot een niveau waar een belangrijk bodem kan plaatsvinden.

De kans dat de breakout deze keer wel voor echt is, is dus veel groter.

Dit is de derde normale correctie in de goudmarkt sinds de bodem in september 2018. De eerste correctie eindigde eind mei 2019, de tweede in december 2019. (Ik hou geen rekening met de sterke daling in maart 2020 omdat dit geen normale correctie was maar een liquidatie ten gevolge van de onzekerheid rondom het corona virus.)

Wanneer goud 2 weken geleden het 1850-1860 niveau bereikte, stond de daily RSI op een niveau waar de vorige twee bodemformaties in goud begonnen. Op de volgende grafiek heb ik deze punten aangeduid met de horizontale groene lijnen. Na deze groene lijnen zagen we een duidelijke bodemformatie. Deze bodemvorming heb ik aangeduid met de zwarte lijnen. De goudprijs consolideerde, vormde een bodem, terwijl steeg de RSI waardoor we een positieve divergentie zagen.

Deze keer hebben we deze bodemformatie niet gezien.

De huidige situatie lijkt op die van maart 2019 toen een lage RSI voor een sterke bounce zorgde maar de effectieve bodem pas later plaatsvond.


Als we naar de periode van maart 2019 in meer detail kijken, zien we iets interessant.

Begin 2018 consolideerde de goudprijs vlak onder haar multi-year resistance niveau.

Tijdens deze consolidatie vormde zich een duidelijke support zone rond het 1306 prijsniveau. Eenmaal dit niveau faalde, en we een backtest langs onderen zagen, startte de daling richting de bodem in september 2018.

Begin 2019 vond de goudprijs opnieuw weerstand rond dit 1306 niveau (de eerste zwart pijl in 2019). Uiteindelijk kon goud door dit niveau doorbreken en zagen we een succesvolle backtest (tweede zwarte pijl in 2019), dewelke de significantie van dit niveau bevestigde.

Begin maart 2019 daalde de goudprijs sterk en de daily RSI stond op hetzelfde niveau als 2 weken geleden (de eerste horizontale groene lijn op de grafiek). Een sterke rally volgde en het leek erop dat goud opnieuw door het 1306 niveau had kunnen doorbreken. De correctie leek over.

Echter, dit was niet het geval. De goudprijs daalde opnieuw en het bleek om een valse breakout te gaan.

De reden (naar mijn mening) was dat er zich geen duidelijke bodemvorming had voorgedaan in goud of de goudmijnen. Tijdens de bounce deden de mijnen het heel goed waardoor ze de impressie gaven dat goud zou volgen. Dit bleek niet het geval te zijn. De echte bodem vond ongeveer 7 weken later plaats.

De goudmijnen die er heel sterk uit zagen op dat moment, daalden met 10%. Nadien begonnen ze, net als goud, een duidelijk bodempatroon te vertonen.

Vandaag zien we exact hetzelfde.

Het lijkt erop alsof goud uitgebroken is en de mijnen doen het relatief gezien zeer goed.

Echter, niet goud en niet de mijnen hebben een duidelijk bodempatroon vertoont…

Is het mogelijk dat we de ervaring van maart 2019 herhalen?


Conclusie

Omdat er zich geen duidelijke bodemvorming heeft voorgedaan in goud of de mijnen, acht ik het mogelijk dat we opnieuw gaan dalen.

Echter, van zodra het duidelijk is dat we de bodem gezien hebben, zal ik niet twijfelen om opnieuw in te stappen.

Ik heb er geen probleem mee om mijn mening aan de kant te schuiven en mijn strategie aan te passen.

Ik ben het eens met alle goudanalisten die ik volg dat de volgende stijging in de goudmarkt een zeer sterke stijging zal zijn.

Echter, vanuit een contrair oogpunt, zou het niet prachtig zijn dat de analisten die wekenlang correct negatief waren en nu ook de bodem callen, het topsignaal geven?

Ik ben er ook niet van overtuigd dat we de top in deze tijdelijke dollar bounce gezien hebben. Ik ben het ermee eens dat het technisch plaatje van de dollar er niet goed uitziet. Sommige fundamentele modellen die ik volg tonen echter dat de dollar nog niet klaar is om haar lange termijn dalende trend te hervatten. Meer hierover in mijn volgende artikel.

90 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page