top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverTheAdaptiveInvestor

Goud en mijn persoonlijk verhaal als belegger, een introductie tot The Adaptive Investor

Bijgewerkt op: 11 okt. 2020

Introductie


Ik heb besloten deze website te starten omdat ik denk dat er zich in de nabije toekomst een enorme koopkans gaat voordoen in de goudmarkt.

Graag wil ik aantonen dat het mogelijk is significante turning points in de goudmarkt aan te duiden (en zelfs maanden op voorhand te voorspellen) door middel van een combinatie van fundamentele, technische, en sentiment analyse.


Waarom zou u enig vertrouwen moeten hebben in mijn analyse?


Wel, kijkt u even naar onderstaande grafiek:


De grafiek toont de 8 grote koop- & verkoopkansen van de laatste 3 jaar. Het waren ideale momenten om uw risicopositie in goud sterk op te bouwen of te verminderen om zo uw rendement te optimaliseren.


In een serie van verschillende artikels zal ik deze 8 momenten bespreken en zal ik uitleggen hoe ik deze turning points in real time heb kunnen aanduiden.


Ik zal dit doen aan de hand van de originele grafieken die ik toen in mijn analyse gebruikte.


Twee soorten beleggers zullen deze website lezen. Voor bepaalde geavanceerde beleggers zal het statement dat de markt timen mogelijk is geen groot nieuws zijn. Ik denk echter dat veel beginnende beleggers zeer sceptisch zullen staan tegenover market timing. Is de markt timen immers niet datgene wat elke beleggingsadviseur zegt dat onmogelijk is? Dit is een mening die ik zeer goed begrijp, jaren geleden zou ik het immers volledig eens zijn met deze visie. Hieronder kunt u echter lezen waarom ik doorheen de jaren van mening ben verandert.


Mijn persoonlijke beleggingsgeschiedenis in goud


Ik begon met investeren in de goudsector in 2014 door het kopen van een etf gelinkt aan de HUI index (een index bestaande uit verschillende goudmijnen). Dit deed ik omdat ik om fundamentele redenen dacht dat de goudprijs de komende jaren sterk zou stijgen.


Mijn oorspronkelijke beleggingsfilosofie werd sterk beinvloedt door de ideeën van Warren Buffett. Ook al wist ik dat Buffett geen sterke gelover in goud was, als ik naar de waarderingen van goudmijnaandelen keek, zag ik dat deze enorm ondergewaardeerd waren. Voor mij waren goudmijnaandelen een echte ‘value play’. Ik kocht ondergewaardeerde bedrijven aan de toenmalige goudprijs en ik dacht dat de goudprijs de komende jaren zou stijgen, het leek de ideale situatie.


Aangezien mijn oorspronkelijke denken sterk werd beinvloedt door de ideeen van Buffett, zag ik mezelf ook als een echte lange termijn belegger. Elke dag naar je portefeuille kijken was nutteloos en als je dan toch eens keek en je stond op verlies, was dit het ideale moment om bij te kopen. Dit deed ik dan ook verschillende keren tussen 2014 en eind 2015.


Toen kwam 2016, waarin goud in de eerste 6 maanden met 30% en de HUI-index met 150% steeg.


Ik had een zeer mooie winst en verkocht vlak bij de top.


Belangrijk op te merken is dat ik toevallig vlak bij de top verkocht. Ik volgde mijn beleggingen niet dagelijks, niet wekelijks en zelf niet maandelijks op. Ik was immers een Buffett adapt en ik zou me niet door korte termijn bewegingen laten beïnvloeden door er iedere dag naar te kijken.


In de tweede helft van 2016 daalde de goudprijs om in december te bodemen.


Ik had ondertussen besloten om mijn volgende investering niet opnieuw in een goudmijnindex te doen, maar in individuele goudmijnaandelen, om zo mijn rendement te verhogen.


Begin 2017 kende de goudprijs, samen met de goudmijnen, een sterke stijging. Ik volgde de markt nu veel frequenter op en was ervan overtuigd dat de volgende grote stijging in goud was begonnen.


Ik investeerde deze keer in individuele junior goudmijnen. Een maand later stond ik op 30% verlies…


Het duurde niet lang voordat ik doorhad wat er aan de hand was. Ik zag de prijs van goud en de goudmijnen sterk stijgen en was ervan overtuigd dat dit nog maar het begin was van een jarenlange trend. Ik wou het begin van deze stijging dus zeker niet missen en kocht zo snel als ik kon in.


Warren Buffett: "We simply attempt to be fearful when others are greedy and to be greedy only when others are fearful."


Ik zag in dat ik me had leiden door mijn emoties, ik had snel ingekocht uit vrees de grote move te missen. Waar Buffett altijd een contrarian belegger was, had ik me deze keer laten leiden door mijn emoties. Binnen de maand werd ik afgestraft.


Ik besefte dat iets moest veranderen aan mijn beleggingsstrategie. Ik moest leren hoe het mogelijk was om de markt te timen.


Het idee dat ik reeds jaren in mijn hoofd had, dat de markt niet te timen valt, dit had ik immers geleerd van beleggers als Warren Buffett en Peter Lynch, moest ik vergeten.


Gelukkig had ik niet veel tijd hiervoor het boek ‘The new market wizards: Conversations with America’s top traders’ van Jack Schwager gelezen. Voordat ik het boek las, was ik een puur fundamentele value-belegger met een sterk geloof in goud (ik had veel macro economische in geschiedenis boeken gelezen).


Dankzij ondermeer het boek van Schwager, leerde ik dat er mensen waren die een volledig andere kijk op de markten hadden. Volgende passage, waarbij de auteur van het boek een anonieme trader interviewt die honderden miljoenen voor zijn bedrijf had verdient, had een enorme impact op mij.


Jack Schwager: “I still don’t understand your trading method. How could you make these huge sums of money by just watching the screen?”

Anonieme trader: “There was no system to it. It was nothing more than, ‘I think the market is going up, so I’m going to buy.’ It’s gone up enough, so I’m going to sell’. It was completely impulsive. I didn’t sit down and formulate any trading plan. I don’t know where the intuition comes from, and there are times when it goes away.”


Ik las ook over Jesse Livermore (legendarische trader in het begin van de 20e eeuw) en was enorm onder de indruk over het feit dat sommige mensen in staat zijn om een markt te ‘lezen’. Dit ging volledig in tegen alles wat ik over een periode van vele jaren geleerd had in verband met beleggen.


Livermore: “Perhaps this was the ‘inner mind’ working, distilling the patterns and formations that I had seen thousands of times before, and sending subconscious signals to my brain, unconsciously registering repeated patterns stored in my memory bank that were then subliminally remembered and awakened. Whatever it was, I have learned over the years through many market experiences, to respect these instincts.”


Op dat moment herinnerde ik me een interview dat ik zag met Mark Hart op RealVison. Met zijn investeringsvehikel, Corriente Partners, haalde hij tussen 2001 en 2007 jaarlijkse returns van 45%(!). Hoewel hij een aandelenbelegger was die zich liet leiden door zijn big picture macro vooruitzichten, gebruikte hij ook technische analyse om de markt te timen.


Ik wist ook dat andere top beleggers als Stanley Druckenmiller niet enkel fundamentele analyse, maar ook technische analyse gebruikten om de markt te timen.


Mijn persoonlijke negatieve ervaring en mijn kennis over de werkwijze van andere beleggers, dwong me om me aan te passen aan de nieuwe belegger die ik wou worden. Niet langer wou ik de lange termijn value belegger zijn. Ik zag in dat wanneer ik in staat zou zijn de markt te kunnen timen, of op zijn minst me niet te laten leiden door mijn emoties, mijn returns veel beter zouden zijn.


Het doel van deze website is dus tweedelig.


Voor de beginnende sceptische belegger wil ik aantonen dat de markt timen perfect mogelijk is. Ik wil ze ook duiden op het belang van de big picture. Weten welke markten het de komende 10 jaar goed zullen doen, kan een enorme impact hebben op je portefeuille.


Voor de geavanceerde belegger wil ik een goede informatiebron zijn van market timing en big picture ideeën. Doorheen de jaren heb ik enorm veel “experts” en “goeroe’s” gevolgd. Mensen die vol zelfvertrouwen zeggen dat ze kunnen voorspellen wat de markt gaat doen. Jammer genoeg ben ik er echter weinig tegengekomen die op regelmatige basis gelijk krijgen. Het is dan ook daarom dat ik in dit artikel direct één van mijn grootste flaters heb aangehaald, een verlies van 30% op 1 maand tijd. Ik wil niet dat je denkt dat ik pretendeer een glazen bol te bezitten, doorheen de jaren heb ik ook grote fouten gemaakt en ik zou het jammer vinden als u dezelfde fouten zou maken.


Nu dat ik mezelf met mijn grootste flater voor schut heb gezet, kan ik afsluiten met mezelf ook even aan te prijzen.


Na jarenlang enorm veel traders en andere analisten gevolgd te hebben, besefte ik dat de meesten van hen niets meer weten dan mijzelf. We kijken allemaal naar dezelfde data, de kunst ligt er in de data correct te interpreteren. Hopelijk kan ik hierin een meerwaarde bieden.

95 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page