top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverTheAdaptiveInvestor

Hoe ik begin augustus de top in de goudmarkt voorspelde.

Bijgewerkt op: 11 okt. 2020

Introductie

Dit is het eerste artikel in een reeks waarin ik zal uitleggen hoe ik de goudmarkt doorheen de laatste drie jaren getimed heb.

In de eerste twee artikels zal ik uitleggen hoe de top begin augustus kon aangeduid worden en waarom ik denk dat er zich binnenkort een enorme koopkans zal voordoen in de goudmarkt.

Op de onderstaande grafiek zien we dat zowel de goud- als zilverprijs, na een exponentiële stijging, piekten (intraday) op 7 augustus 2020.


Analyse zondag 26 juli 2020, 10 trading dagen voor de top

Iedere zondag maak ik een analyse van de markten. Hieronder volgt een deel van mijn analyse van zondag 26 juli 2020. (ik gebruik de originele grafieken uit mijn toenmalige analyse)

Dit was het eerste weekend waarin ik mij zorgen begon te maken over een mogelijke top in de goudmarkt. (Ik had mezelf ingekocht in de goudmijnen in de tweede helft van maart.)

De stijging in de zilverprijs begon exponentiële proporties aan te nemen. De prijsactie was van een volledig andere aard dan we gezien hadden sinds begin 2016. Dit was een eerste waarschuwing dat we mogelijk in de buurt van een belangrijk keerpunt kwamen.

Wanneer ik naar de weekly RSI keek, zag ik dat deze een overbought signaal weergaf dat zowel de top in de zomer van 2016, als de top eind augustus 2019 had aangeduid. (zie rode lijnen op de grafiek hieronder)


Eén van de fouten die ik beleggers de laatste jaren heb zien maken, is dat ze vaak niet ver genoeg in de geschiedenis terugkijken om na te gaan hoe goed een bepaald signaal werkt.

Wanneer je de weekly RSI van zilver bekijkt tijdens de bull markt van 2001-2011, zie je dat deze eind 2010 een overbought signaal gaf gelijkaardig aan dat van eind juli van dit jaar (de horizontale zwarte lijn op de RSI grafiek geeft het niveau weer van eind juli 2020).

Echter, waar de laatste 3 jaren dit signaal het ideale verkoopsignaal leek te geven, zien we dat eind 2010 deze indicator voor een lange tijd overbought bleef.


We hadden dus een eerste indicatie van een mogelijke top. Een historische analyse leerde me echter ook dat dit nog maar het begin zou kunnen zijn van de beweging in zilver.

Bij het gebruik van een indicator als de RSI is het steeds belangrijk naar verschillende time frames te kijken.

Na het bestuderen van de RSI op de weekly grafiek, ging ik verder met de RSI op de daily grafiek te bekijken.

Ook hier zien we dat de daily RSI zich op een niveau bevond dat zowel de 2016 als de 2019 top had aangeduid.


Interessant was het nu om te kijken hoe de daily RSI zich gedroeg eind 2010 toen de weekly RSI op deze hoge niveau’s bleef staan.

Op de onderstaande grafiek zien we dat de daily RSI niet echt een accuraat verkoopsignaal gaf zoals het deed in 2016 en 2019.


Wanneer ik naar de monthly RSI van de goudprijs keek, zag ik dat we ons op een niveau begaven waar historisch gezien correcties begonnen van 24% (2006) en 33% (2008).


SentimenTrader deelde op 24 juli volgende statistiek:


Ze tonen hoe sinds 1980, telkens wanneer goud een enorme stijging neerzette (in dit geval een stijging in de prijs van 7 opeenvolgende weken), het de komende maand steeds negatieve returns kende.

Op het moment van mijn analyse stond de goudprijs op +-1895 dollar.

Deze data van Sentimentrader toonde dat goud nog verder zou kunnen stijgen, maar dat het geheel normaal zou zijn indien het later opnieuw aan dit 1895 niveau zou staan.

Onderstaande grafiek toont de enorme speculatie die we eind juli zagen in de zilvermarkt (in de goudmarkt zagen we soortgelijke extreme speculatie).

Deze enorme speculatie zagen we ook op de top in de zilverprijs in 2011. Merk op dat we dit niet zagen in de tweede helft van 2010 toen de weekly RSI zo overbought was en het ook bleef.

Dit was een duidelijke indicatie dat het scenario waarbij de weekly RSI van zilver zo hoog zou blijven voor verschillende maanden, heel onwaarschijnlijk was.

Bron: Troy Bombardia, @bullmarketsco (twitter)


Hieronder zien we dat goud een weekly close boven haar all-time high van 2011 had neergezet. De weekly RSI van goud was ook nog niet extreem hoog wat erop duidde dat een verdere stijging (van een paar weken) mogelijk was.


Samengevat: 10 dagen voor de top zagen we extreme signalen op de daily en weekly RSI van zilver. De monthly RSI van goud gaf ook een groot waarschuwingssignaal.

Extreme speculatie, die enkel gepaard ging met de 2011 top, begon zich te vertonen in de optie markten.

Echter, goud was zonet uitgebroken op een weekly timescale boven de resistance van 2011. Ik was zeer hard op mijn hoede maar was me bewust dat we nog perfect verder konden stijgen. Dit is ook wat een historische analyse van de RSI in zilver voor de bull market van 2009-2011 aantoonde. Omdat de speculatie al zo extreem was, verwachtte ik niet dat we nog maandenlang konden stijgen, een paar weken was wel nog mogelijk.

Mijn letterlijke conclusie was: “De analyse van de monthly RSI toont dat we een grote correctie gaan zien. De analyse toont echter ook dat goud nog een paar weken kan stijgen. De vraag is dus of we een correctie gaan zien van het huidige niveau, waarna de verdere breakout (boven de 2011 all-time highs) volgt.

Of, gaan we een stijging zien tot +2000 USD, waarna de daling volgt die een retest van de breakout zal zijn.”

(Let op de woorden ‘retest van de breakout’, dit zal later belangrijk worden)

Analyse dinsdag 28 juli 2020, 8 trading dagen voor de top

Op twee dagen tijd steeg goud met 80 dollar om op dinsdag 28 juli een prijs van 1975 dollar (intraday) te bereiken.

Waar de weekly grafiek van goud eind vorige week was uitgebroken, had goud nu ook op de daily chart een nieuwe all-time high bereikt, boven de intraday highs van 2011.

Het tweede mogelijke scenario dat ik op zondag 26 juli aanhaalde, leek dus plaats te vinden.

Na zilver, was nu ook goud aan een parabolische stijging begonnen. Op basis van de goudvolatiliteit had ik in het verleden een model gemaakt om mogelijke punten van consolidatie/correctie in goud aan te duiden. Het model gaf een sterk waarschuwingssignaal. (rode lijnen op de grafiek hieronder)


Dit model gaf eerder het begin aan van de consolidatie in goud in februari 2016 en juni 2019 (waarna de goudprijs in beide gevallen verschillende weken zijdelings bewoog). Het gaf ook een waarschuwingssignaal in november 2016 toen goud sterk steeg na de verkiezing van Trump en iedereen overtuigd was dat goud ging exploderen (niet dus). Het laatste waarschuwingssignaal vond plaats vlak voor de crash in maart.

Het was nu duidelijk dat we ons in een blow-off bevonden voor goud en zilver. Ik had geen idee waar deze ging eindigen, maar ik was wel vrij zeker dat dit niet houdbaar was en dat een zeer sterke correctie zou volgen.

Analyse zondag 2 augustus 2020, 5 trading dagen voor de top

De signalen dat de stijging in de goudprijs niet houdbaar was, bleven zich opstapelen. Volgende grafiek toont dat beleggers niet snel genoeg konden zijn om goud te kopen. “Be fearful when others are greedy”, zou Buffett zeggen.

Bron: Alex Barrow, @MacroOps


Analyse dinsdag 4 augustus, 3 trading dagen voor de top

In mijn analyse van zondag 26 juli stelde ik reeds de twee mogelijke scenario’s voor:

Scenario 1: we zouden een correctie zien vanaf het toenmalige niveau, de echte breakout zou later volgen

Scenario 2: we zouden stijgen tot boven de 2000 dollar, waarna de verwachtte correctie zou volgen. Deze correctie zou waarschijnlijk leiden tot een retest van de breakout.

Toen 2 dagen later duidelijk was dat goud verder zou stijgen, begon ik me al voor te bereiden hoe ik de volgende grote bodem zou kunnen timen.

Op dit moment waren de meeste goud analisten die ik volg allemaal euforisch. Ik was al enkele maanden vooruit aan het denken…ik begon mijn volledige positie in de goudmijnen te verkopen tijdens deze blow-off top en was aan het kijken hoe ik de volgende grote bodem kon aanduiden.

Wat bedoel ik met een retest van de breakout?

In 2011 en 2012 piekte goud drie keer rond het 1800 niveau.

Van zodra dit niveau werd doorbroken in juli 2020, begon de exponentiële stijging. Het 1800 niveau was dus een zeer duidelijk resistance.


Goud had nu duidelijk geen enkele resistance meer. Om na te gaan hoe goud zich zou gedragen de komende weken, keek ik naar de prijsactie van goud uitgedrukt in euro en de Britse pond. In deze valuta stond goud immers al langer op een nieuwe all-time high.

Wat direct opviel is dat na de breakout tot nieuwe all-time highs, er in beide gevallen een retest plaatsvond.

Hieronder zien we de goudprijs in euro. Na de breakout boven de blauwe lijn (deze geeft de 2011 highs weer voor goud in euro), zagen we een stijging van 14%. Hierna daalde de prijs sterk tot aan de voormalige resistance, die nu support was.


De goudprijs in de Britse pond vertoonde exact hetzelfde patroon. Na de breakout van de blauwe lijn, volgde een stijging van 15%. Hierop volgde een sterke daling, welke een retest van de breakout was, waarna goud opnieuw steeg.


Voor mij was het vrij duidelijk. Sinds 26 juli begonnen we zeer sterke waarschuwingssignalen te zien in de goud- en zilvermarkt. Extreme overbought indicatoren en extreme speculatie waren duidelijk zichtbaar.

Ik wist dat zowel goud in euro en de Britse pond na hun breakout, een retest van deze voormalige resistance zagen. Nu de dollar goudprijs zo sterk gestegen was, was het voor mij vrij duidelijk dat de dollar goudprijs hetzelfde patroon zou neerzetten als de goudprijs in de twee andere valuta.

Analyse zondag 9 augustus 2020, de top vond, achteraf bekeken, plaats op vrijdag 7 augustus

Goud steeg de vrijdag hiervoor (intraday) tot 2080 USD. Deze exponentiële stijging was totaal onhoudbaar. Goud stond 4 standaarddeviaties boven haar 200 weeks-gemiddelde. In de laatste 30 jaar zagen we deze extremen slechts 2 keer eerder. De eerste keer was in januari 2003, de tweede keer in mei 2006. In beide gevallen volgde een daling in de goudprijs van meer dan 15%. (bron: Alex Barrow, @MacroOps)

Wat mijn visie nog versterkte was het feit dat de laatste dagen van de stijging in goud, de goudmijnaandelen (GDX en GDXJ) het relatief gezien helemaal niet zo goed deden.

Dit was ook niet zo verwonderlijk, de goudmijnen zaten aan hun eerste belangrijke resistance. Dit resistance niveau had ik reeds geïdentificeerd in mijn analyse van 26 april.

Wanneer je een investering doet, is het steeds belangrijk om op voorhand te weten wanneer je gaat verkopen zodat je je niet door je emoties laat leiden. Toen ik mijn goudmijnen in de tweede helft van maart kocht, wist ik reeds wat mijn price target was. Toen 4 maanden later goud boven de 2000 stond, alle technische en sentiment indicatoren op rood stonden, en mijn prijs target behaald was, was het voor mij niet zo moeilijk om mijn emoties te controleren en te verkopen.

Zoals eerder aangehaald, wist ik eind juli toen ik mijn goudmijnen verkocht, ook reeds rond welk punt ik opnieuw zou instappen. Dit zal ik in het volgende artikel uitleggen.

Conclusie

Alles was in plaats voor een significante top in de goud- en zilvermarkt:

-extreme overbought signalen in de daily, weekly, en monthly RSI

-extreme overbought signalen op basis van de standaarddeviatie en mijn volatiliteit-model

-extreme hebzucht van beleggers die we terugzagen in de optiemarkt en de fund flows

-prijs targets die reeds maanden op voorhand konden geïdentificeerd worden, werden eindelijk bereikt (in mijn volgende artikel zal ik dit in detail aantonen)

-de prijsactie van goud uitgedrukt in de euro en Britse Pond gaven een sterke waarschuwing dat een retest van de breakout zou plaatsvinden

En dan kwam natuurlijk nog de kers op de taart: de mainstream media die nu opeens goud begon aan te prijzen en stelde dat de stijging nog maar net begonnen was:

Bron: Teddy Vallee, @TeddyVallee (twitter)

39 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page